[...] złośliwy jelita. Rak jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym, na który zapadają mężczyźni, i drugim, na który chorują kobiety. Od kilku lat zachorowalność i umieralność na raka jelita grubego u obu płci wzrasta. Inne czynniki ryzyka raka jelita, na które mamy wpływ Inne czynniki ryzyka raka jelita grubego, [...]
Melatonina jest hormonem, który w suplementacji stosowany jest do walki z bezsennością i innymi zaburzeniami, które wpływają na jakość snu. Znajduje ona swoje zastosowanie u osób w wieku starszym, jak i u osób młodych, które mają problemy ze snem ze względu np. na stres czy zmianę stref czasowych podczas podróży. Co warto zapamiętać? Melatonina [...]
[...] z napojem zawierającym tylko glukozę (oba dostarczały węglowodany w ilości 1,8 g na minutę) oraz placebo (wodę) na wyniki wytrzymałościowe. Metody: 8 kolarzy w wieku 32 lat i ważących ~84 kg otrzymało placebo (wodę), glukozę (1,8 g glukozy na minutę) lub napój glukozowo-fruktozowy (1,2 g glukozy na minutę + 0,6 g fruktozy na minutę). [...]
[...] della Soprav- Badanie vivenza nell’Infarto Miocardico (GISSI)-Prevenzione Study W badaniu DART wykazano zmniejszenie o 29% ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny w ciągu 2 lat po zawale mięśnia sercowego. Według naukowców pacjenci, którzy przeszli zawał (MI) powinni zwiększyć spożycie tłustych ryb do dwóch porcji na tydzień. W badanej grupie po [...]
[...] z zarodków pszenicy, lniany. Niemniej ludzie mają złe nawyki żywieniowe i nie dostarczają wystarczającej ilości tłuszczów. Znaczenie ma również prowadzona od kilkudziesięciu lat działalność propagandowa, w której tłuszcze określono wrogiem układu sercowo-naczyniowego. Większość ludzi nie ma pojęcia o rodzajach tłuszczu, więc uważają, że wszystkie [...]
Już od wielu lat mamy oraz babcie przekonywały i nadal przekonują swoje pociechy, żeby jadły warzywa. Niestety w młodym wieku warzywa niekoniecznie są ulubionym produktem, a dzieci niechętnie je zjadają. W wieku dorosłym zaczyna się dostrzegać ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej [...]
Wykorzystanie aminokwasów BCAA w diecie sportowca niesie za sobą wiele korzyści, które wynikają z faktu, że aminokwasy o budowie rozgałęzionej metabolizowane są w komórkach mięśniowych, a nie wątrobie. Dla nas sportowców oznacza to, że poprzez dodatkową podaż aminokwasów tego typu, możemy wpływać na pozytywne zmiany w naszym ciele, które [...]
[...] mięśniowej Przyczyny i ryzyko Beztłuszczowa masa mięśniowa stanowi około 50% całkowitej masy ciała u młodych dorosłych. Poziom ten spada z wiekiem, a u osób z grupy 75-80 lat zmniejsza się do 25% całkowitej masy ciała. Spadek masy mięśniowej kończyn dolnych wraz z wiekiem zmniejsza mobilność danej osoby, zwiększa ryzyko upadków, złamań, [...]
Ośmiokrotny zdobywca tytułu Mr. Olympia Ronnie Coleman jest jednym z najlepszych kulturystów wszechczasów. Dawno o nim nie pisaliśmy, ale cieszy nas, że nawet w wieku 57 lat, po licznych operacjach, jego sylwetka nadal wygląda znakomicie. W najnowszym filmie udostępnionym na Instagramie tylko to potwierdza. Pomimo poważnych problemów z plecami [...]
Niedawno ukazały się wręcz niewiarygodne dane, do których bym podszedł z dużym dystansem, ale źródło jest renomowane. Poza tym ściśle potwierdzają je inne, dobrej jakości dane z renomowanych źródeł, opublikowane we wcześniejszych latach. O co chodziło?
[...] gwóźdź do trumny naszego zdrowia. Referencje: Amanda J Samanek i in. Estimates of beneficial and harmful sun exposure times during the year for major Australian population centres https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16584368/ A Religi i in. Estimation of exposure durations for vitamin D production and sunburn risk in Switzerland [...]
[...] się na liście do przeszczepu. 20 stycznia został przyjęty do szpitala, gdyż jego stan się pogorszył. Jednak pomimo wysiłku lekarzy dwa tygodnie zmarł w wieku zaledwie 34 lat. Dziewczyna Annesa napisała na Instagramie: „Kiedy odebrał wyniki, milczał, ponieważ wszystko było nie tak i nie chciał nikomu mówić. Nie zgodził się na leczenie. Teraz [...]
Sfery zdrowia i dobrego samopoczucia są istotne dla każdego z nas. Są także ważne dla producentów, którzy chcą zaspokoić potrzeby rynku. W związku z tym, co jakiś czas pojawia się jakaś innowacja, która mniej lub bardziej sprytnie podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest [...]
[...] słodyczy i wyrobów podobnych (ciasta, przekąski czy inne produkty przetworzone). Zdecydowanie wpływają one nie tylko na wygląd naszej sylwetki, ale wraz z biegiem lat również niestety również na zdrowie, będąc jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych takich, jak: zmiany miażdżycowe, hipercholesterolemia, insulinooporność, [...]
Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga [...]
[...] maratonie górskim). Dziesięciu zdrowych sportowców płci męskiej zostało włączonych i zbadanych przed wyścigiem oraz 1, 5 i 8 dni po biegu. Były to osoby w wieku ~35 lat o dobrej wydolności i przebiegały trasę średnio w 243 minuty. Stwierdzono: wydłużenie fali P wzrost stężenia markera prozapalnego (białka C-reaktywnego), cytokin [...]
[...] że doustna suplementacja Mg może poprawić funkcję śródbłonka. Należy stosować magnez co najmniej 6 miesięcy i ma on największe znaczenie u osób z nadwagą, w wieku powyżej 50 lat lub nie do końca zdrowych. Czyli tak naprawdę w te widełki można chwycić dużą część populacji. Jeśli obecny trendy się utrzymają, szacuje się, że do 2030 r. 38% światowej [...]
Pod pojęciem udaru rozumiemy wiele objawów neurologicznych, które powstają w wyniku zatrzymania prawidłowego dopływu krwi do mózgu (lub jego części). Szacuje się, że udar odpowiada za około 10% wszystkich zgonów. Dodatkowo udar jest drugim na liście najczęstszych przyczyn śmierci. Podsumowanie Głównym wnioskiem z tej metaanalizy wydaje się [...]
[...] z nich jest elektrostymulacja mięśni. Marketing tej metody jest po prostu bezczelny, sugeruje się, że cały trening np. siłowy można zastąpić 20-minutową stymulacją muskulatury. Cena tej usługi jest luksusowa, 8 treningów to ~900 zł, pojedynczy 150 zł. Czy istnieją badania potwierdzające skuteczność metody EMS? Niestety, mam złe informacje. [...]
[...] raz, kiedy Arnold Schwarzenegger omawia sposoby zapewnienia organizmowi ochrony przed chorobami. Pisał też o tym, że przyjmowanie multiwitamin, szczególnie u osób w wieku 60 lat i starszych, może „zapewnić organizmowi większe bezpieczeństwo”, poprawiając jednocześnie pamięć i funkcje poznawcze. Tematy związane ze zdrowiem, odżywianiem i [...]